Bloemen planten & bijen redden

Wie van tuinieren houdt, weet al hoeveel we te danken hebben aan bijen en andere bestuivers. Op deze zonnige lentedagen, als we onze tuinen om ons heen zien ontwaken, is het gezoem van onze hardwerkende bijenvrienden een duidelijk teken dat de natuur in balans is. Er zijn 25.000 soorten bijen in de wereld, maar de populaties nemen af. Zo zijn drie hommelsoorten de afgelopen jaren uitgestorven en waarschuwt de Europese Rode Lijst voor Bijen dat bijna een op de tien soorten wilde bijen in Europa wordt bedreigd. Wat kunnen we doen om te helpen?

We willen jou helpen om de bijen te redden

Om je te helpen dit voorjaar de bijen te redden, bieden we een gratis Happy Bee Box aan wanneer je voor € 60 aan Fiskars tuinproducten koopt en je kassabon uploadt. De Happy Bee Box bevat een Solid zaadplantschepje, bloemenzaad voor bijen en een bijenhotel.

Om meer te weten te komen over deze actie, kun je hier onze algemene voorwaarden lezen. 

Upload je kassabon
We willen jou helpen om de bijen te redden

Bouw (of koop) een bijenhotel

Probeer zelf een bijenhotel te bouwen. Veel bijen zijn solitair en nestelen in een veilige stapel hout of bamboe. Je kunt ook een kant-en-klaar bijenhotel kopen. Zet je hotel niet op een winderige plek of ergens waar de regen kan binnendringen. En weet je wat nou het leukste is? Dit hotel is het hele jaar door 24/7 geopend.

Ontdek de 3 ontwerpen
Bouw (of koop) een bijenhotel

Laat de natuur een deel van het werk doen

Creëer een wilde plek of miniweide in je tuin, waar wilde bloemen kunnen groeien. Verwijder geen dode takken en vermijd het harken van bladeren. Hierdoor bied je insecten en kleine zoogdieren onderdak.

Laat de natuur een deel van het werk doen

Vergeet de grasmaaier

Maai je gazon minder vaak en laat de wilde bloemen in je gazon bloeien. Houd het gras wat langer zodat het niet uitdroogt bij warm weer.

Vergeet de grasmaaier

Verwijder onkruid mechanisch

Vermijd het gebruik van pesticiden of onkruidverdelgers, die giftig zijn voor bijen en andere bestuivers. Vraag jezelf voordat je ongedierte in je tuin aanpakt af: zijn ze echt schadelijk? Zijn ze dodelijk voor je planten, of zijn de effecten eerder tijdelijk?

Verwijder onkruid mechanisch

Zet bakjes water in de tuin

Help de dieren niet uit te drogen tijdens de hete zomermaanden. Zet een paar bakjes water in de schaduw. Vul de bakjes af en toe bij met schoon water. Voeg kiezels en drijvende stokken toe om bijen een goede landingsplaats te bieden en om te voorkomen dat ze verdrinken.

Zet bakjes water in de tuin

8 tips om planten te kiezen

Voor ieder wat wils

Wat een geweldige bron van voeding voor honingbijen kan zijn, hoeft dat niet noodzakelijkerwijs voor wilde bijen te zijn. Alle planten die wilde bijen voeden zijn echter geschikt voor honingbijen. Kies als vuistregel sierplanten waar wilde bijen dol op zijn.

Geef de voorkeur aan inheemse planten

Planten afkomstig uit andere landen of regio's kunnen invasief en schadelijk zijn voor het ecosysteem. Inheemse planten zijn beter voor het milieu en bieden voedsel voor bestuivers.

Denk paars

Het is geen geheim dat bijen dol zijn op kleurrijke bloemen. Vooral paarse bloemen trekken bijen aan. Waarom? Paars is een van de kleuren die bijen duidelijker kunnen zien dan anderen.

Beste keuzes voor het balkon

Geraniums en petunia's zien er prachtig uit op het balkon, maar hebben bijen weinig te bieden. Gelukkig zijn er veel alternatieven, zoals klimkers, slangenkruid, klokjesbloemen en geurige lavendel. Je kunt ook bloeiende kruiden proberen.

Plant je bollen in de herfst

Denk vooruit en plant je voorjaarsbloeiende bollen in de herfst. Op deze manier hebben bijen in het voorjaar een bron van stuifmeel en nectar.

Voed bijen van het voorjaar tot de herfst

Wilde bijen hebben voeding nodig van de lente tot de herfst. Daarom is het beter om planten te kiezen die langer bloeien.

Kies voor biologisch

Nog een winkeltip: ga op zoek naar hoogwaardige biologische zaden en planten. Chemicaliën zijn giftig voor wilde bijen en kunnen hen en hun nakomelingen vergiftigen of zelfs doden.

Enkel- versus dubbelbloemige variëteiten

Houd er bij het kiezen van bloemen rekening mee dat er enkel- en dubbelbloemige variëteiten zijn. Enkele, open bloemen zijn beter voor bijen omdat ze toegang hebben tot de nectar en het stuifmeel.

Kom nu in actie!

Om je te helpen dit voorjaar bijen te redden, bieden we een gratis Happy Bee Box aan wanneer je voor € 60 aan Fiskars tuinproducten koopt.

Upload je kassabon
Kom nu in actie!

De kleine helpers van de natuur

Bijen evolueerden naast bloeiende planten en zijn een prachtig voorbeeld van de natuur in harmonie. Bloemen gebruiken geur en kleur om bijen aan te trekken en geven ze nectar en stuifmeel terug. Bijen reizen van bloem naar bloem en brengen stuifmeel over en helpen planten zich voort te planten. Dat geldt voor de bloemen in onze tuin tot de gewassen die we eten en de bomen die de aarde van zuurstof voorzien. Velen van ons zijn het gelukkigst wanneer we zaden planten en ons een voorstelling maken van onze glorieuze zomerpracht. Zonder het harde werk van bijen en andere bestuivers zou er echter niet veel groeien. De oorzaak van de achteruitgang van bijen is voornamelijk habitatvernietiging, zowel door intensieve landbouw als verstedelijking. Klimaatverandering en giftige pesticiden verergeren het probleem.

Bekijk alle