Ons erfgoed

Van 1649 tot nu

375 jaar Fiskars

Het bedrijf dat het meest bekend staat om zijn iconische scharen met oranje handvat en prachtig functionele producten die perfect zijn voor tuinieren, creëren en koken, werd in 1649 opgericht als een ijzerfabriek aan de Fiskars-rivier in Finland. De rivier voorzag Fiskars van waterkracht, toegangspunten tot de hele wereld en een naam die 375 jaar later nog steeds staat voor hoge kwaliteit, ingenieus design en een diep respect voor de natuur die ons in leven houdt.

Er is veel gebeurd in die 375 jaar. De wereld is veranderd door industrialisatie, voortdurende innovatie en baanbrekende ontwikkelingen. Elektrisch licht werd uitgevonden, net als penicilline, en toen de Verenigde Staten werden gesticht, bestond Fiskars al.

In 2024 viert Fiskars zijn 375e verjaardag met evenementen en producten

In 2024 viert Fiskars zijn 375e verjaardag met evenementen en producten die verbonden zijn met de oorsprong van Fiskars aan de Fiskars-rivier. Tot de belangrijkste evenementen van het jaar behoren onze samenwerking met de Fiskars Village Art & Design Biënnale en speciale jubileumedities van onze iconische producten, zoals scharen en bijlen.

In 2024 viert Fiskars zijn 375e verjaardag met evenementen en producten

2023: Het meest gewaardeerde merk van Finland

In 2023 kozen consumenten Fiskars voor de vijfde keer als het meest gewaardeerde merk in Finland. Deze erkenning betekent veel voor ons en stimuleert ons om ons vastberaden werk voort te zetten met tijdloze, stijlvolle, gedetailleerde designs van de hoogste kwaliteit.

2020: Het beste designteam ter wereld

In 2020 won Fiskars de Red Dot: Design Team of the Year award. Eerdere winnaars waren onder andere Ferrari, Apple en Adidas. Het design van Fiskars blijft geïnspireerd door de Fiskars-ijzerfabriek en vooral door de omringende natuur.

Jaren 2000: De Fiskars Group breidt uit

In de jaren 2000 richtte de Fiskars Group zich op consumentenproducten en groei door overnames. De overname van Iittala in 2007 versterkte de positie in keukenproducten. Vandaag de dag omvat de Fiskars Group onder andere de merken Fiskars, Georg Jensen, Royal Copenhagen, Wedgwood, Moomin Arabia, Gerber, Iittala en Waterford.

Jaren 1990: innovatieve bijlen

De Fiskars Handy bijlenserie introduceerde bijlen met kunststof stelen. De lichtheid en splijtkracht van deze bijlen werden alom geprezen. Als resultaat van productontwikkeling bij Fiskars betekende de combinatie van staal en speciale kunststof een klasse apart in termen van duurzaamheid.

Jaren 1980: Fiskars maakt harken eenvoudig

In 1985 introduceerde Fiskars, in navolging van de schaar met oranje handvat, harken met kunststof koppen. De lichte en duurzame harken werden al snel marktleiders.

1977: Naar een nieuwe wereld

Aangespoord door de populariteit van de schaar met oranje handvat, vestigde Fiskars in 1977 een fabriek in de Verenigde Staten. Tegenwoordig is deze iconische schaar onder andere te zien in het Museum of Modern Art in New York.

1967: Oranje handvatten voor de wereld

Fiskars sterke expertise op het gebied van metaalverwerking, de introductie van kunststofproductie en een verlangen naar innovatie leidden in 1967 tot 's werelds eerste schaar met kunststof handvat. Onze klassieke scharen met oranje handvatten worden nog steeds gemaakt in onze fabriek in Billnäs en elk paar wordt met de hand getest.

Jaren 1940: De introductie van massaproductie

Na het doorstaan van de economische crisis in de jaren 1930 en de Tweede Wereldoorlog kon het management van Fiskars eindelijk zijn plan uitvoeren om het bedrijf te herstructureren en massaproductie te starten.

Jaren 1920: Beter staal, beter gereedschap

In de jaren 1920 verbeterde de productiviteit van Fiskars en werd het productassortiment uitgebreid met nieuwe methoden om staal te verwerken. Fiskars richtte Finlands eerste fabriek voor metalen veren op.

Jaren 1890: Vestigt zich ook in Sorsakoski, in het oosten van Finland

De koekenpannen en steelpannen van Fiskars worden gemaakt in de fabriek in Sorsakoski in de regio Noord-Savo in Finland. De fabriek maakt al sinds 1891 integraal deel uit van het dorp Sorsakoski en de regio Leppävirta, eerst onder Hackman en later onder Fiskars.

1837: Toonaangevende machinewerkplaats

In 1837 verrichtte Fiskars opnieuw baanbrekend werk in Finland door de eerste machinewerkplaats van het land op te richten in het dorp Fiskars. Het was een van de eerste machinewerkplaatsen ter wereld die stoommachines begon te produceren.

1832: Tijd voor innovatie

In 1832 richtte Fiskars de eerste Finse kunstsmederij op om de productie uit te breiden naar vorken en scharen, die later de populairste ter wereld zouden worden.

1783: Van koper naar ijzer

In 1783 werd de ijzerfabriek overgenomen door de familie Björkman en richtte de productie zich op de verwerking van kopererts uit de nabijgelegen mijn.

1649: Het begin

In 1649 kreeg Peter Thorwöste toestemming om een hoogoven en een smederij op te zetten in het dorpje Fiskars.

Het dorp Fiskars

Fiskars is een pionier in de Finse industrie, waar de traditie van samen werken en creëren als een gemeenschap nog steeds kan worden gezien, gevoeld en geproefd. Design, kunst, geschiedenis en ambacht komen samen met de smaken van lokaal eten, en natuurpaden leiden van prachtige architectuur naar puur natuurlijke omgevingen.

Ontdek het dorp Fiskars
Het dorp Fiskars

Het merk Fiskars

Het doel van Fiskars is om het geluk van mensen te vergroten door onze dagelijkse taken soepeler, comfortabeler en duurzamer te maken. De hoogwaardige producten van Fiskars, ontworpen voor de tuin, de keuken en creatieve activiteiten, zijn tijdloos functioneel en inspirerend en zorgen voor blijvend plezier en welzijn van generatie op generatie.

Het merk Fiskars

De Fiskars Group

Fiskars is onderdeel van de Fiskars Group. De Fiskars Group is de wereldwijde thuisbasis van designgerichte merken voor binnen en buiten. Sinds 1649 ontwerpen we producten met een tijdloze, doelgerichte en functionele schoonheid die innovatie en duurzame groei stimuleren.

Lees meer
De Fiskars Group